SHARQ MUTAFAKKIRLARINING TILSHUNOSLIKKA OID QARASHLARI - Mannobova Hadichaxon Muhammadnosir qizi; Zaynobiddinova I.M (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Sharq uyg’onish davri mutaffakkirlarining tilshunoslikka oid qarashlari tahlil qilinadi. Abu Nasr al-Farobiy, Abu Ali ibn Sino, Abu Rayhon Beruniy, Alisher Navoiy va Mahmud Koshg’ariy kabi buyuk allomalarning tilning mohiyati, uning jamiyat hayotidagi o’rni, nutq madaniyati, ma’nosi va shakl munosabati, tillarning qiyosiy tahlili borasidagi ilmiy fikrlari yoritiladi. Maqolada ularning tilga doir qarashlarining umumiy tilshunoslikka qo’shgan hissasi, hozirgi zamon tilshunosligi bilan bog’liqligini ha ko’rsatib beriladi. Tadqiqot natijasida Sharq mutafakkirlari tilni faqat aloqa vositasi emas, balki tafakkur, madaniyat va ijtimoiy birlik ramzi sifatida talqin qilganlari aniqlanadi.