MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA EMOTSIONAL INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISH - Kuralbaeva Altinay Maqset qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarda emotsional intellektni rivojlantirishning nazariy asoslari va amaliy yo‘llari yoritilgan. Emotsional intellekt bolaning o‘z hissiyotlarini anglash, boshqarish, boshqalarning kechinmalarini tushunish va ijtimoiy muloqotda muvaffaqiyatli bo‘lishiga yordam beradigan muhim kompetensiya sanaladi. Tadqiqotda bolalarda emotsional intellektning shakllanish bosqichlari, tarbiyachi va ota-onaning roli, o‘yin texnologiyalarining ahamiyati, muloqot muhitining psixologik xususiyatlari hamda pedagogik yondashuvlar tahlil qilinadi. Shuningdek, emotsional intellektni rivojlantirishda ertak terapiyasi, art- terapiya, rolli o‘yinlar, musiqiy faoliyat va ijobiy rag‘batlantirish kabi metodlarning samaradorligi ochib beriladi. Maqolada zamonaviy pedagogik tajribalar, ilmiy qarashlar hamda amaliy tavsiyalar asosida maktabgacha ta’lim muassasalarida qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan uslubiy takliflar ishlab chiqilgan.