BIOFIZIKA – ZAMONAVIY TIBBIYOT ASOSI - Pirnazarova Kumush Farruz qizi; Toshmuhammaedova Sevinch Xusniddin qizi; Xo'jayeva Diyora Zuxriddinovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Biofizika – bu biologik tizimlar va jarayonlarni fizika qonunlari asosida o‘rganadigan fan bo‘lib, zamonaviy tibbiyotning ajralmas qismi hisoblanadi. Biofizika tibbiyotda kasalliklarni aniqlash, davolash va oldini olishda muhim ilmiy asos yaratadi. Ushbu fan organizmdagi fiziologik jarayonlar, hujayra va to‘qimalardagi energetik va mexanik o‘zgarishlarni, shuningdek, turli tibbiy asboblar va uskunalarning ishlash prinsiplari bilan bog‘liq masalalarni o‘rganadi. Biofizikaning asosiy yo‘nalishlari quyidagilardan iborat: hujayra biofizikasi, molekulyar biofizika, fiziologik biofizika va klinik biofizika. Hujayra biofizikasi hujayralardagi ionlar harakati, membrana potensiallari, signallar uzatilishini o‘rganadi. Molekulyar biofizika esa oqsillar, nuklein kislotalar va boshqa biologik molekulalarning tuzilishi va faoliyatiga e’tibor qaratadi. Fiziologik biofizika organizmning turli tizimlarida, masalan, yurak-qon tomir, nerv yoki nafas olish tizimlarida energiya almashinuvi va mexanik jarayonlarni o‘rganadi. Klinika biofizikasi esa bu bilimlarni bemorlarni tashxislash va davolashda qo‘llashga qaratilgan.