AQLIY RIVOJLANISHDA ORQADA QOLGAN BOLALARNI INKYUZIV TA’LIMDA O’QITISH METODIKASI - Abdullayeva Maftuna Adhamjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.Ushbu maqolada aqliy rivojlanishda orqada qolgan bolalarni inklyuziv taʼlim sharoitida o‘qitish metodikasining nazariy va amaliy jihatlari yoritiladi. Tadqiqotda maxsus pedagogika, defektologiya va inklyuziv taʼlim konsepsiyalariga asoslanilgan holda ushbu toifadagi o‘quvchilarning individual psixologik, kognitiv va ijtimoiy-emotsional xususiyatlari tahlil qilinadi. Inklyuziv sinflarda taʼlim jarayonini samarali tashkil etish uchun differensial yondashuv, adaptiv o‘quv dasturlari, vizual-ko‘rgazmali materiallardan foydalanish, kichik guruhli faoliyat va ko‘p darajali topshiriqlar kabi metodlar asosiy o‘rinda turadi. Shu bilan birga, o‘qituvchi-fasilitatorning roli, ota-ona hamkorligi va psixologik-pedagogik qo‘llab- quvvatlash tizimi o‘quvchilarning taʼlim jarayoniga muvaffaqiyatli qo‘shilishida muhim omillar sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari inklyuziv maktablarda aqliy rivojlanishi sust bolalar bilan ishlashda zamonaviy pedagogik texnologiyalar, adaptiv baholash usullari va rivojlantiruvchi taʼlim strategiyalarining yuqori samaradorligini ko‘rsatadi. Maqola inklyuziv taʼlim sifatini oshirish uchun kompleks yondashuv zarurligini asoslaydi.