MATEMATIKA DARSLARIDA O’QUVCHILARNI BAHOLASHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI - D.X.Axmadaliyeva; Nurmatova Yasmina (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Maqolada matematika ta’limida o‘quvchilarni baholashning zamonaviy yondashuvlari tahlil qilinadi. An’anaviy baholash tizimlaridan farqli o‘laroq, zamonaviy metodlar o‘quvchilarning bilim darajasi bilan bir qatorda ularning fikrlash jarayoni, muammoli vaziyatlarni hal qilish ko‘nikmalari va ijodiy yondashuvini ham baholashga qaratilgan. Tadqiqotda formatif baholash, diagnostik baholash, elektron platformalar orqali baholash, o‘zaro baholash va o‘zini-o‘zi baholash kabi metodlarning afzalliklari ko‘rsatib beriladi. Baholashning zamonaviy yondashuvlari o‘quvchilarda mustaqil fikrlashni rivojlantirish, ta’lim jarayonida faollikni oshirish va o‘z bilimini ob’ektiv baholashga mas’uliyatli yondashishni shakllantirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu yondashuvlar ta’lim sifatini oshirish, individual yondashuvni ta’minlash va o‘quvchilarning motivatsiyasini kuchaytirishda samarali vosita sifatida namoyon bo‘ladi.