SHARQ MUTAFAKKIRLARINING TILSHUNOSLIKKA OID QARASHLARI - Isomiddinova Xadichaxon Eldorbek qizi; Zaynobidinova Irodaxon.M (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Sharq mutafakkirlarining tilshunoslikka doir qarashlari tarixiy-madaniy taraqqiyot jarayonida shakllangan ilmiy maktablar kontekstida tahlil qilinadi. Asarda Alisher Navoiy, Mahmud Koshg‘ariy, Zamaxshariy, Forobiy kabi allomalarning tilning kelib chiqishi, so‘zning ma’no tizimi, fonetik- grammatik tuzilish va nutq madaniyatiga oid fikrlari ilmiy asosda yoritiladi. Tadqiqotda ularning lingvistik merosi nafaqat o‘z davri uchun, balki zamonaviy tilshunoslikning bir qator nazariy yo‘nalishlari uchun ham metоdоlоgik asos bo‘lib xizmat qilishi ko‘rsatiladi. Maqolada o‘zbek tilining shakllanishi va rivojida Sharq allomalari yaratgan ilmiy merosning o‘rni tizimli tahlil asosida baholanadi.