BUYRAK GISTOLOGIYASI VA KASALLIKLARI - Karimov Islomjon Nozimjon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada buyrakning gistologik tuzilishi, uning asosiy funksional birliklari bo‘lgan nefronlarning struktura va vazifalari hamda to‘qimalardagi mikroskopik o‘zgarishlar asosida rivojlanadigan asosiy buyrak kasalliklari yoritilgan. Buyrak parenximasi, glomerula, naychalar, interstitsiy va qon tomirlarining normal hamda patologik holatlari tahlil qilinib, kasalliklarning morfologik belgilariga ilmiy yondashuv berilgan. Shuningdek, buyrak kasalliklarining kelib chiqish sabablarini aniqlashda gistologik tekshiruvning diagnostik ahamiyati alohida ta’kidlanadi.