TALABALARNI INTERFAOL TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA O‘QITISHGA KASBIY-METODIK TAYYORGARLIGINI TAKOMILLASHTIRISH - Zakirova Madina; Olimov Temir Xasanovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada talabalarni interfaol texnologiyalar asosida o‘qitishga kasbiy-metodik tayyorgarligini takomillashtirish masalalari ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida shaxsga yo‘naltirilgan ta’lim konsepsiyasi (J. Dewey, K. Rogers), konstruktivizm (L. Vygotskiy, J. Bruner), kompetensiyaviy yondashuv (O. Tolipov, Sh. Sharipov) va faol o‘qitish texnologiyalari nazariyasi asosida nazariy va empirik izlanishlar olib borildi. Empirik tadqiqotlar talabalarning interfaol metodlarni qo‘llashdagi dastlabki ko‘nikmalari yetarli emasligini, tajriba-sinov ishlari esa ishlab chiqilgan metodik model yordamida bu ko‘nikmalarni sezilarli darajada oshirish mumkinligini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalari interfaol metodlarning talabalarda mustaqil fikrlash, metodik refleksiya, jamoaviy hamkorlik, pedagogik muammolarni hal etish va amaliy pedagogik faoliyatga tayyorgarlik ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi samaradorligini tasdiqlaydi. Shuningdek, ishlab chiqilgan metodik model pedagogik oliy ta’lim muassasalarida bo‘lajak o‘qituvchilarning kasbiy- metodik tayyorgarligini takomillashtirish va ta’lim sifatini oshirish imkoniyatlarini yaratadi.