KASBIY YO’NALISHNI TANLASHDA PSIXODIAGNOSTIKA O’RNI - Qodiraliyeva Mushtariybonu Omadjon qizi; Qobuljonova Mushtariybegim Baxtiyorjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Kasbiy yo‘nalishni to‘g‘ri tanlash insonning kelajakdagi mehnat faoliyati, ijtimoiy moslashuvi va shaxsiy rivojlanishi uchun muhim ahamiyatga ega jarayondir. Mazkur jarayonda psixodiagnostikaning o‘rni beqiyos bo‘lib, uning asosiy vazifasi o‘quvchi yoki yoshlarning shaxsiy xususiyatlari, qiziqishlari, temperament turi, qobiliyatlari, intellektual salohiyati va kasbga bo‘lgan moyilliklarini aniqlashdan iborat. Psixologik diagnostika vositalari orqali shaxsning o‘zini anglash jarayoni chuqurlashadi, u o‘z imkoniyatlari bilan mehnat bozorida talab qilinadigan kasblar orasida uyg‘unlik topa oladi. Bu esa kelajakda kasbiy muvaffaqiyat va barqarorlikni ta’minlaydi.