ISLOM BANKLARINI RIVOJLANTIRISH ORQALI O`ZBEKISTONDA KREDITLAR BO`YICHA FOIZ STAVKALARINI PASAYTIRISH IMKONIYATLARI - Oribjonova Gavharoy Ahliddin Qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O`zbekistonda kredit foiz stavkalarining yuqoriligi va ushbu muammoni yumshatishda islom banklarini rivojlantirishning ahamiyati yoritilib berilgan. Islom banklari foizsiz moliyalashtirish, sheriklik tamoyillari asosida risklarni baham ko`rish va iqtisodiy barqarorlikni ta`minlash orqali moliya bozorida muqobil yechim sifatida qaraladi. Islomiy moliya vositalari- murobaha, mushoraka kabi mexanizmlarning afzalliklari va ularning kredit bozoriga ijobiy tahlil qilingan. Natijada, islom banklarini rivojlantirish O`zbekistonda kredit foizlarini pasaytirish hamda barqaror moliyaviy tizimni shakllantirishga xizmat qilish mumkinligi asoslab berilan.