TABIIY TILNI QAYTA ISHLASHDA BERT MODELINING AMALIY QO‘LLANILISHI - Rasulov Omadbek Rustam o`g`li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada tabiiy tilni qayta ishlash (NLP) jarayonida BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) modelining nazariy asoslari va amaliy qo‘llanilishi keng tahlil qilinadi. Maqolada modelning arxitekturasi, uning oldingi tahlil usullaridan farqi, mashinaviy o‘qitishdagi afzalliklari hamda BERT asosida yaratilgan amaliy tizimlar haqida batafsil ma’lumot beriladi. Shuningdek, maqolada O‘zbek tili uchun BERT modelini moslashtirish bo‘yicha ilmiy istiqbollar, ma’lumotlarto‘plamlari bilan ishlashda yuzaga keladigan muammolar va ularni hal etish strategiyalari yoritilgan.