NUTQNING SHAKLLANISHI VA UNING BOSH MIYA MARKAZLARI - Karimov Islomjon Nozimjon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada nutq faoliyatining anatomik fiziologik va psixolingvistik aspektlari tahlil qilinadi. Nutq jarayoni murakkab biologik va kognitiv mexanizmlarga asoslangan bo’lib, uning anatomik fiziologik tomoni miyyaning maxsus zonalari nutq apparati, nafas va eshitish tizimi bilan bog’liq. Psixilingvistik jihatdan esa nutq ishlab chiqarish va qabul qilish jarayonlari, til birliklarining tanlanishi, nutqni rejalashtirish va uning individual xususiyatlari muhokama qilinadi. Ushbu aspektlarning uyg’unligi natijasida inson nutqi shakllanadi va amalga oshadi.