O’YIN FAOLIYATI ASOSIDA ALALIYA NUQSONI BO’LGAN BOLALARDA LUG’AT BOYLIGINI RIVOJLANTIRISH TEXNOLOGIYALARI - Xabibullayeva Sohibjamol Nomazali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada o‘yin faoliyati asosida alaliya nuqsoni bo‘lgan bolalarda lug‘at boyligini rivojlantirish texnologiyalari ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan yoritilgan. Tadqiqotda o‘yin faoliyatining nutqiy rivojlanishga ta’siri, alaliya bilan og‘rigan bolalarning leksik rivojlanishidagi o‘ziga xos xususiyatlar hamda logopedik mashg‘ulotlarda qo‘llaniladigan innovatsion o‘yin texnologiyalarining samaradorligi tahlil qilinadi. O‘yinli metodlar orqali bolalarning faol va passiv lug‘atini kengaytirish, so‘zlarni anglash va nutqda qo‘llash ko‘nikmalarini shakllantirish imkoniyatlari asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari maktabgacha ta’lim muassasalarida alaliya nuqsoniga ega bolalar bilan olib boriladigan korreksion-logopedik ishlarni takomillashtirishga xizmat qiladi.