YURAKNING TUG‘MA VA ORTTIRILGAN NUQSONLARINING MORFOLOGIK JIHATLARI - Mamedova G.T (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Yurak nuqsonlari yurak-qon tomir patologiyasi va aholining nogironlashuvining eng muhim sabablaridan biri bo‘lib, tug‘ma va orttirilgan yurak kasalliklari tuzilmasida yetakchi o‘rinni egallaydi. Klinik kardiologiya va kardiojarrohlik sohasida erishilgan sezilarli yutuqlarga qaramasdan, yurak nuqsonlarining shakllanishi va rivojlanishining morfologik jihatlari hanuzgacha yuqori ilmiy qiziqish uyg‘otmoqda. Yurak nuqsonlarining rivojlanishida embrional rivojlanish jarayonlarining buzilishi, miokard va klapan apparatining qayta tuzilishi, shuningdek mikrotsirkulyator o‘zan va hujayralararo matritsa o‘zgarishlari muhim ahamiyatga ega. Morfologik qayta tuzilish yurak bo‘shliqlarining gipertrofiyasi va dilatatsiyasi, fibroz, kardiomiositlar dezorganizatsiyasi, endokard va klapanlar tuzilmasining o‘zgarishlari bilan namoyon bo‘ladi. Ushbu sharhning maqsadi tug‘ma va orttirilgan yurak nuqsonlarining morfologik xususiyatlariga oid zamonaviy adabiyot ma’lumotlarini, ayniqsa miokard va klapan apparatining gistologik va ultrastruktur o‘zgarishlarini tahlil qilishdan iborat. Keltirilgan ma’lumotlar yurak nuqsonlari patogenezini tushunishda morfologik tadqiqotlarning ahamiyatini ta’kidlaydi hamda yangi diagnostik va terapevtik yondashuvlarni asoslashga xizmat qiladi.