SURUNKALI YURAK YETISHMOVCHILIGIDA MITOXONDRIAL DISFUNKTSIYA VA MIOKARD ENERGIYA TANQISLIGI - Mamedova G.T (TADQIQOTLAR, 2025)
Surunkali yurak yetishmovchiligi yurak-qon tomir tizimining og‘ir patologiyalaridan biri bo‘lib, uning rivojlanishida hujayra energetikasining buzilishi muhim o‘rin tutadi. Mitoxondrial disfunktsiya kardiomiositlarda ATP sintezining pasayishi, oksidlovchi stressning kuchayishi va kaltsiy gomeostazining izdan chiqishi bilan namoyon bo‘ladi. Mitofagiya, mitoxondrial birlashish va bo‘linish jarayonlarining buzilishi shikastlangan mitoxondriallarning to‘planishiga va miokard remodellasiyasining kuchayishiga olib keladi. Ushbu maqolada mitoxondrial disfunktsiyaning surunkali yurak yetishmovchiligi patogenezidagi o‘rni tahlil qilinib, uning klinik va morfologik ahamiyati yoritilgan.