BUILD-IN QUALITY YONDASHUVINING AVTOMOBILSOZLIK SANOATIDA YETKAZIB BERUVCHI SIFAT MENEJMENTIGA TA’SIRI: XALQARO PHD DISSERTATSIYALAR ASOSIDA ADABIYOTLAR TAHLILI - Rasulov Doniyorbek; Mamajonov Abduvohid (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya Mazkur maqolada avtomobilsozlik sohasida “Build-in Quality” yondashuvining yetkazib beruvchi sifat menejmenti (Supplier Quality Management, SQM) tizimiga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi — xalqaro PhD dissertatsiyalar (Buyuk Britaniya, Xitoy, Malayziya, Eron, Tayland va Shvetsiya) asosida bu sohadagi ilmiy yo‘nalishlar, metodologiyalar, natijalar va ilmiy yangiliklarni aniqlashdir. Tahlil doirasida 2014–2018-yillar oralig‘ida himoya qilingan 6 ta dissertatsiya o‘rganilib, 1200 dan ortiq respondentlar ma’lumotlari asosida umumiy tendensiyalar aniqlangan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, “Build-in Quality” konsepsiyasi hali ko‘pchilik tadqiqotlarda bilvosita yoritilgan bo‘lsa-da, SCQM (Supply Chain Quality Management) tizimlari orqali u amaliyotda bosqichma-bosqich joriy etilmoqda. Maqola yakunida konseptual integratsion model ishlab chiqish bo‘yicha ilmiy tavsiyalar berilgan.