POLIKISTOZ TUXUMDON SINDROMI - Obidova Ominaxon Avazbek qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotasiya: Ushbu maqolada polikistik tuxumdon sindromi (PTOS)ning etiologiyasi, patogenezi, klinik belgilari, diagnostik mezonlari va zamonaviy davolash yondashuvlari yoritilgan.Maqolada sindromning asosiy patogen zanjirlari — insulinrezistentlik, gormonal disbalans, tuxumdon stromasining qalinlashuvi va follikulogenezning buzilishi ilmiy asosda tahlil qilinadi. Zamonaviy diagnostika usullari — ultratovush tekshiruvi, laborator gormonal ko‘rsatkichlar, metabolik ko‘rsatkichlar va xalqaro Rotterdamskiy mezonlarga tayangan holda baholash tamoyillari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, PTOS bilan kasallangan bemorlarda reproduktiv salohiyatni tiklash, hayz siklini normallashtirish, ovulyatsiyani rag‘batlantirish, metabolik buzilishlarni korreksiya qilishda qo‘llaniladigan konservativ va jarrohlik davolash usullarining samaradorligi tahlil etiladi. Ish zamonaviy tibbiy adabiyotlar, klinik tavsiyalar va amaliy tajriba asosida ishlab chiqilgan bo‘lib, ginekologiya, reproduktiv tibbiyot yo‘nalishidagi mutaxassislar hamda talabalarga ilmiy-amaliy qo‘llanma sifatida xizmat qiladi.