BACHADON MIOMASI:TASNIFI, PATOGENEZI,KLINIK BELGILARI VA DAVOLASHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI - Tursunova Kumushoy Umidjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada bachadon miomasi (leiomioma uteri)ning etiologiyasi, patogenezi, epidemiologik xususiyatlari, klinik kechishi, diagnostika vositalari hamda davolashning zamonaviy yondashuvlar keng yoritilgan. Tadqiqot davomida miomaning gormonal, genetik, immunologik va metabolik mexanizmlari bo’yicha so’nggi ilmiy adabiyotlar tahlil qilindi hamda o’smaning rivojlanish jarayonida gormon retseptorlari, o’sish omillari va ekstrasellulyar matriksning roli chuqur o’rganildi. Klinik manbalar asosida miomaning ayollarda uchrash chastotasi, simptomlari, reproduktiv funksiyaga ta’siri va davolash samaradorligi statistik jihatdan qayta ko’rib chiqildi. Maqola natijalari bachadon miomasi ayollar salomatligida dolzarb patologiya bo’lib, erta tashxis va individual davolash strategiyalarini qo’llash orqali asoratlarni sezilarli kamaytirish mumkinligini ko’rsatadi.