"SAROB" ROMANIDAGI DAVR REALIYALARI VA ZIYOLI FOJIASI TALQINI - Karshiyeva Gulsinaxon; Mamadaminova Marg’uba (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu ilmiy-publitsistik maqola Abdulla Qahhorning 1934-yilda yozilgan "Sarob" romani materiallari asosida asardagi ijtimoiy-siyosiy, mafkuraviy va maishiy realiyalarning badiiy talqinini atroflicha tahlil qilishga bagʻishlangan. Unda 1920- yillarning oxiri — 1930-yillarning boshlaridagi oʻzbek ziyolilarining murakkab hayoti, Saidiy obrazi timsolidagi ikkilanishlar, sovet davrining mafkuraviy bosimi va "xalq dushmani" qidirish kampaniyalari kabi hayotiy haqiqatlar yoritilgan. Maqolada, shuningdek, romandagi realistik tasvirlar orqali davrning ziddiyatlari va insoniy fojialar koʻrsatib berilgan, asarning oʻzbek adabiyotida tutgan oʻrni baholangan. Maqola adabiyotshunoslar, talabalar va oʻzbek nasriga qiziquvchi keng kitobxonlar ommasiga moʻljallangan.