MAKTABGACHA TA’LIMDAGI XODIMLARNING AGRESSIVLIK VA XAVOTIRLIK DARAJALARINI NAZORAT QILISHNING PSIXOLOGIK JIHATLARI - G’aniyeva Kamola Abdujabborovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim muassasalarida faoliyat yurituvchi xodimlarning agressivlik va xavotirlik darajalarini nazorat qilishning psixologik jihatlari yoritilgan. Tadqiqot davomida agressivlik va xavotirlik tushunchalarining psixologik mohiyati, ularning kelib chiqish omillari hamda maktabgacha ta’lim xodimlarining kasbiy faoliyatiga ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, xodimlarda salbiy emotsional holatlarni kamaytirishga qaratilgan psixologik diagnostika, korreksion va profilaktik ishlarning ahamiyati ochib berilgan. Maqolada stressni boshqarish, relaksatsiya mashqlari va psixologik treninglar orqali xodimlarning emotsional barqarorligini oshirish yo‘llari asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari maktabgacha ta’lim muassasalarida sog‘lom psixologik muhitni shakllantirish hamda ta’lim-tarbiya jarayoni samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.