OPTIK ALOQA TIZIMLARINING TUZILISH PRINSIPI - Jo’raboyeva Hurixon Axmadjon qizi; Jo’raboyeva Bibifotima Arabboy qizi; Xalilov Muhammadmuso Muhammadyunisovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Optik aloqa tizimlari zamonaviy telekommunikatsiya tarmoqlarining yuqori tezlik, katta axborot sig‘imi va ishonchlilik talablarini ta’minlovchi asosiy texnologiya hisoblanadi. Mazkur ishda optik aloqa tizimlarining tuzilish prinsipi, asosiy funksional elementlari hamda optik signalning hosil bo‘lishi, uzatilishi va qabul qilinishi jarayonlari tahlil qilinadi. Optik uzatkich, optik tola va optik qabul qilgichning o‘zaro ishlash mexanizmlari, shuningdek, signal so‘nishi va dispersiya kabi uzatish sifatiga ta’sir etuvchi omillar yoritib beriladi. Tahlil natijalari optik aloqa tizimlarining an’anaviy elektr aloqa tizimlariga nisbatan ustun jihatlarini ko‘rsatib, ularning magistral va mahalliy aloqa tarmoqlarida keng qo‘llanishini asoslaydi. Olingan xulosalar optik aloqa tizimlarini loyihalash, modernizatsiya qilish va yuqori tezlikdagi zamonaviy axborot uzatish tarmoqlarini rivojlantirishda amaliy ahamiyatga ega.