5G VA 6G TEXNOLOGIYALARIDA YANGI SERVIS XIZMATLARI IMKONIYATLARI - Jo’raboyeva Hurixon Axmadjon qizi; Jo’raboyeva Bibifotima Arabboy qizi; Maxmudov Isroil Abdullayevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqola 5G va 6G mobil aloqa texnologiyalari asosida shakllanayotgan yangi servis xizmatlari imkoniyatlarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda 5G texnologiyasining amaldagi servis xizmatlari, jumladan IoT, aqlli shaharlar, sanoat avtomatlashtirish hamda AR/VR ilovalari rivojiga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, 6G texnologiyasi konsepsiyasi doirasida golografik aloqa, taktil internet, sun’iy intellektga asoslangan adaptiv servislar va teragerts diapazonlaridan foydalanish orqali kutilayotgan imkoniyatlar ilmiy jihatdan asoslangan. Olingan natijalar 5G va 6G texnologiyalarining texnik va amaliy ustunliklarini aniqlash, servis xizmatlarining ijtimoiy-iqtisodiy ahamiyatini baholash hamda kelgusidagi rivojlanish yo‘nalishlarini belgilash imkonini beradi. Maqola natijalari telekommunikatsiya sohasidagi mutaxassislar, tadqiqotchilar va oliy ta’lim tizimi uchun amaliy ahamiyatga ega.