СУДЛАРДА ДАВЛАТ ПЕНСИЯ ТАЪМИНОТИ БИЛАН БОҒЛИҚ НИЗОЛАРНИ КЎРИБ ЧИҚИЛИШИДА ЮЗАГА КЕЛАЁТГАН МУАММОЛАР - Мирзаев Фарходжон Тахирович (TADQIQOTLAR, 2025)
АННОТАЦИЯ: Ҳозирги кунда мамлакатимизда қатор ислоҳотлар амалга ошириб келинмоқда. Шу жумладан давлат пенсия таъминоти билан боғлиқ норматив ҳуқуқий ҳужжатларга ҳам ўзгартиришлар киритилмоқда. Фуқароларнинг давлат пенсиясига чиқиши учун уларга қулайликлар яратиш мақсадида бир қатор ўзгартиришлар олиб борилди. Бироқ, 1-гуруҳ ногиронлиги бўлган шахсларга ва 80 ёшдан ошган ва ўзгалар параваришига муҳтож бўлган қарияларга қараб турилганлик ҳолати ҳали ҳам очиқлигича қолмоқда. Чунки, қонун бўйича ҳар йили бир маротаба электрон базага қараб турилганлик ҳолати қайд қилиниши лозимлиги кўрсатилган бўлсада, эски даврлар учун тегишли ҳужжатларни расмийлаштириш масаласи очиқ қолганлиги сабабли пенсия ҳисоблашда иш стажига олиниши қийинлашмоқда ва натижада маъмурий ва фуқаролик судларга аризалар киритиб келинмоқда. Мазкур мақола айнан ушбу масалада судларда низоларни кўриб чиқишда турли ёндошувларга ечим топиб беради.