ALOHIDA TA’LIM EHTIYOJLARI BO‘LGAN BOLALARNI KAMSITISH, ULARGA SALBIY MUOMILADA BO’LISHNING OLDINI OLISHGA QARATILGAN CHORA TADBIRLARNI AMALGA OSHIRISH - Eshmamatova Sitora Tuyg‘un qizi; Maxmudova Dilobar Alixodjayevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Alohida ta’lim ehtiyojlari bo‘lgan bolalarni kamsitish, ularga nisbatan salbiy muomala va diskriminatsiyani oldini olish zamonaviy ta’lim siyosatining eng dolzarb masalalaridan biridir. Inson huquqlari, tenglik va inklyuziv ta’lim tamoyillari asosida shakllanayotgan yondashuvlar bunday bolalarning ijtimoiylashuvi, bilim olish jarayonida o‘z imkoniyatlarini namoyon etishi uchun sharoit yaratishni taqozo etadi. Ularni kamsitishning oldini olish bo‘yicha chora- tadbirlar orasida pedagoglar va ota-onalar uchun maxsus treninglar tashkil etish, psixologik qo‘llab-quvvatlash xizmatlarini yo‘lga qo‘yish, ta’lim muassasalarida tolerant muhitni shakllantirish, huquqiy-me’yoriy bazani takomillashtirish muhim ahamiyat kasb etadi. Shu bilan birga, jamoatchilik ongida nogironligi yoki boshqa xususiyati tufayli farq qiluvchi bolalarga nisbatan ijobiy qarashlarni targ‘ib qilish zarur. Bunday yondashuv orqali nafaqat ta’lim muassasalarida, balki jamiyatda ham bag‘rikenglik, mehr-oqibat va insoniylik qadriyatlari mustahkamlanadi. Natijada alohida ta’lim ehtiyojlari bo‘lgan bolalar teng huquqli, faol va baxtli hayot kechirishlari uchun keng imkoniyatlarga ega bo‘ladilar.