INKLYUZIV TA’LIMNI TASHKIL ETISHNING PEDAGOGIK- PISIXOLOGIK ASPEKTLARI. - Eshmatova Sitora Tuyg'un qizi; Xamidova Maftuna Bahodir qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Inklyuziv ta’lim zamonaviy ta’lim tizimining eng muhim yo‘nalishlaridan biri sifatida qaraladi. Bu ta’lim shakli jamiyatdagi barcha bolalarning, xoh ularning jismoniy, psixologik, ijtimoiy yoki intellektual imkoniyatlari qanday bo‘lmasin, bir xil ta’lim muassasalarida o‘qishini ta’minlashga qaratilgan. Inklyuziv ta’limning asosiy maqsadi har bir bolaning o‘ziga xos xususiyatlarini hisobga olgan holda ularni erkin, teng va sifatli ta’lim bilan ta’minlashdir. Bu nafaqat bolalarning bilim olish darajasini oshirishga, balki ularning ijtimoiy moslashuvini yaxshilashga, o‘z-o‘zini hurmat qilish hissini rivojlantirishga xizmat qiladi. Shu bois inklyuziv ta’lim mazmunan nafaqat ta’lim berish jarayonini, balki pedagogik va psixologik jihatlarni ham o‘z ichiga oladi.