INKLYUZIV TA’LIMDA TARBIYA MASALALARI - Eshmamatova Sitora Tuyg‘un qizi; Alibekova Sayyora Shavkat qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Inklyuziv ta’lim tizimida tarbiya masalalari dolzarb muammo bo‘lib, u bolalarning nafaqat bilim olishi, balki shaxsiy rivojlanishi, ijtimoiylashuvi va jamiyatda o‘z o‘rnini topishida muhim ahamiyatga ega. Alohida ta’lim ehtiyojlari bo‘lgan bolalarning odatdagi sinfdoshlar bilan birgalikda tarbiyalanishi ularning o‘ziga bo‘lgan ishonchini oshiradi, ijtimoiy ko‘nikmalarini shakllantiradi hamda tolerantlik ruhida ulg‘ayishlariga yordam beradi. Tarbiya jarayonida pedagoglar, ota-onalar va jamiyat vakillarining hamkorligi zarur bo‘lib, ular farzandlarda insonparvarlik, mehr- oqibat, o‘zaro hurmat va bag‘rikenglikni qaror toptirishga xizmat qiladi. Inklyuziv ta’limda tarbiya masalalari shuningdek, o‘quvchilar orasida do‘stona munosabatlarni shakllantirish, kamsitish va ajratilishning oldini olish, ijobiy muhit yaratishni talab etadi. Bunda ta’lim muassasalarida psixologik xizmat, qo‘shimcha pedagogik qo‘llab- quvvatlash va ijtimoiy loyihalar katta ahamiyat kasb etadi. Shu tariqa, inklyuziv ta’limdagi tarbiya jarayoni kelajak avlodni komil inson sifatida shakllantirishda muhim omil hisoblanadi.