INKLYUZIV GRUHLARGA EGA MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILITIDA GRUHLAR - Eshmamatova Setora Turg‘un qizi.; Bulutboyeva Muxabbat Mansurjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Inklyuziv guruhlarga ega maktabgacha ta’lim tashkilotlari ta’lim tizimining muhim bo‘g‘ini hisoblanib, barcha bolalarning teng huquqli tarzda ta’lim- tarbiyaga jalb qilinishini ta’minlaydi. Bunday guruhlarda sog‘lom va alohida ta’lim ehtiyojlariga ega bolalar birgalikda tarbiyalanib, ularning ijtimoiylashuvi, bilim va ko‘nikmalari rivojlanadi. Inklyuziv guruhlarning samarali faoliyat yuritishi pedagoglarning maxsus tayyorgarligi, psixologik yondashuvi va individual dasturlar ishlab chiqishiga bog‘liq. Shu bilan birga, ota-onalar bilan hamkorlik ham alohida ahamiyat kasb etadi, chunki oilaviy qo‘llab-quvvatlash bolaning ijobiy rivojlanishida muhim rol o‘ynaydi. Guruhlarda sog‘lom muhitni yaratish, o‘zaro hurmat va mehr- oqibatni shakllantirish orqali bolalarda bag‘rikenglik, hamkorlik va do‘stona munosabatlar tarbiyalanadi. Mazkur yondashuv kelajakda jamiyatda ijtimoiy adolatni ta’minlash, har bir shaxsning o‘z imkoniyatlarini ro‘yobga chiqarishiga sharoit yaratadi. Shu sababli, inklyuziv guruhlarning tashkil etilishi nafaqat ta’lim sifati, balki umuminsoniy qadriyatlarni rivojlantirishda ham katta ahamiyatga ega.