QORAMOLLARDA OSTEODISTROFIYA VA KETOZNI BASHORAT QILISHDA SUN’IY INTELEKT MODELIDAN FOYDALANISHNING AFZALLIKLARI - Safarova Lola Ulmasovna; Fayziyeva Sitora Faxriddinovna; Raxmatov Raxmonjon Qaxramonovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Qoramollarda uchraydigan osteodistrofiya va ketoz metabolik kasalliklari sut va go‘sht ishlab chiqarish samaradorligini pasaytirib, fermer xo‘jaliklariga katta iqtisodiy zarar yetkazadi. Ushbu kasalliklarni erta bashoratlash va tashxislash hayvonlarning sog‘lig‘ini saqlash hamda xo‘jaliklarning barqarorligini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Tadqiqotda sun’iy intellekt (SI) modellaridan, xususan noaniq va neyrosodik mantiq yondashuvlaridan foydalanilib, kasalliklarning rivojlanish ehtimolini oldindan aniqlash imkoniyati yaratildi. Veterinariya punktlari va fermer xo‘jaliklaridan olingan klinik belgilar hamda laboratoriya natijalari asosida prognozlash algoritmlari ishlab chiqildi. Natijalarga ko‘ra, ishlab chiqilgan SI modeli osteodistrofiya va ketozni bashoratlashda 92–96% aniqlikka erishdi. An’anaviy tashxislash usullariga nisbatan model tezkorligi, inson xatolarining kamayishi va klinik belgilar kuchaymasidan oldin ogohlantirish imkoniyatlari bilan ustunlik qildi. Tadqiqot natijalari veterinariya amaliyotida SI modellaridan foydalanish tashxis aniqligi, davolash xarajatlarini kamaytirish va mahsuldorlikni oshirishda muhim afzalliklarga ega ekanligini ko‘rsatdi.