NODIRA: “KAMTARLIGIM JUN VA ATLAS MATOLARINI NAZAR PISAND QILMAYDI, BO‘YRANING NAQSHIDAN HARIR LIBOSIM BOR”. - Nurutdinova Malikaxon Sharabovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada mumtoz she’riyatimizda badiiy tafakkur yuksak sanalishi haqida so‘z boradi. Go‘zal tabiat, ijtimoiy hayot manzaralari, ezgulik va qabohat, halolik va nopoklik, vafo va xiyonat singari minglab fazilat va illatlar, murakkab insoniy kechinmalarni ifodalagan shoiramiz Nodirabegim asarlarida mavzulari rang-barangligi, g‘oyaviy boyligi bilangina emas, balki badiiy tili va uslubi bilan ham ajralib turar edi. Nodirabegim yashagan davrda xotin-qizlarning qismati juda og‘ir va achinarli bo‘lgan. Sharq adabiyotida o‘zining qobiliyati va donishmandligi bilan elga tanilgan Nodirabegim kambag‘al beva-bechora kishilar ahvoliga achinadi.Ayollarga nisbatan himmatsiz va shafqatsiz bo‘lgan davlatmandlardan nafratlanadi.U barcha kechinmalarini asarlarida o‘z tili va uslubida aks ettiradi.