INGLIZ VA O‘ZBEK LINGVOMADANIYATIDA FRAZEOLOGIZMLARNING GENDER XUSUSIYATLARI - Muhammadiyeva Maftuna Hamidullayevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek lingvomadaniyatida frazeologizmlarning gender xususiyatlari tahlil qilingan. Til nafaqat aloqa vositasi, balki jamiyat ongida shakllangan qadriyatlar va stereotiplarning ifodachisi sifatida qaraladi. Frazeologik birliklar orqali erkak va ayol obrazlari, ularning ijtimoiy rollari hamda madaniy ko‘rinishlari o‘rganilgan. Tadqiqotda ingliz va o‘zbek tillarida genderga oid frazeologizmlarning o‘xshash va farqli jihatlari qiyosiy tahlil qilinadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, har ikki tilda erkak obrazi kuch, qat’iyat va mas’uliyat ramzi sifatida namoyon bo‘ladi, ayol obrazi esa ko‘proq oilaviy mas’uliyat va mehr-muhabbat bilan bog‘lanadi. Ingliz tilida so‘nggi yillarda feministik diskurs ta’sirida yangi iboralar yuzaga kelgan bo‘lsa, o‘zbek tilida bunday jarayon hali sust kechmoqda. Maqola tilshunoslikda gender stereotiplarni tadqiq etish va jamiyatda gender tenglikni targ‘ib etish uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.