BOSH MIYYA NERVLARI - Nasriddinova Xadicha; Umarova Muxabbat Zakirovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu akademik maqola bosh miyya nervlarining anatomiyasi, fiziologiyasi, embriologiyasi, klinik baholanishi, patofiziologiyasi va terapevtik boshqaruvi bo‘yicha chuqur tahlilni taqdim etadi. Maqola kranial nervlarning bosh va bo‘yin sohalarining sezgi va harakat funksiyalarini boshqarishdagi hal qiluvchi rolini ta’kidlaydi, ularning har biri o‘ziga xos anatomik yo‘nalishga va klinik ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi. Ushbu nervlarning har bir jufti, ya’ni I dan XII gacha bo‘lgani, hid bilishdan tortib ko‘rish, eshitish, yutish va yuz ifodalarini boshqarishgacha bo‘lgan muhim funksiyalarni bajaradi.