IJTIMOIY HIMOYA XARAJATLARI VA AHOLI FAROVONLIGI O‘RTASIDAGI BOG‘LIQLIK: O‘ZBEKISTON MISOLIDA STATISTIK TAHLIL - Niyozmetov Doniyor (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya (Annotation) Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida ijtimoiy himoya xarajatlari va aholi farovonligi o‘rtasidagi bog‘liqlik 2020–2025 yillar statistik ma’lumotlari asosida ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot O‘zbekiston Respublikasi Milliy statistika qo‘mitasining “Living standards”, “Social protection” va “Population income” bo‘limlarida e’lon qilingan rasmiy statistik ma’lumotlarga tayangan holda olib borildi. Maqolada ijtimoiy himoyaga yo‘naltirilgan byudjet xarajatlari hajmi, aholi real daromadlari, kambag‘allik darajasi hamda ijtimoiy yordam qamrovi dinamikasi o‘rganildi. Statistik tahlil natijalari ijtimoiy himoya xarajatlarining oshishi aholi real daromadlarining o‘sishi va kambag‘allik darajasining pasayishi bilan bevosita bog‘liqligini ko‘rsatdi. Shu bilan birga, hududlar kesimida ijtimoiy himoya samaradorligida tafovutlar mavjudligi aniqlandi. Tadqiqot natijalari ijtimoiy siyosatni takomillashtirish va aholi farovonligini oshirishga qaratilgan ilmiy-amaliy xulosalarni shakllantirishga xizmat qiladi.