MARSIYALARDA BOSHQARUVGA OID FIKRLAR TALQNIINING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Mo‘minov Sherozbek Siddiqjonovich; Rahmatova Nilufar Mahammadyunusovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Maqolada marsiya janrida hokimiyat va boshqaruv masalalarining badiiy- diskursiv talqini tahlil qilinadi. Elegik nutqning asosiy maqsadi bo‘lgan motam, xotira va qadriyatlarni qayta tiklash vazifalari bilan siyosiy-axloqiy tushunchalar – adolat, mas’uliyat, raiyatparvarlik, davr beqarorligi, hukmdor obrazi – o‘rtasidagi ichki aloqalar ochib beriladi. Tahlil hermenevtik va diskursiv yondashuvlarga tayangan holda marsiyadagi poetik semantika (falak, dawr, saltanat, mulk, raiyat kabi leksemalar), kompozitsion-syujet qurilma (yo‘qotish, xotira, ibrat), intertekstual aloqalar (madhiya va nasihatnoma bilan tutashuv) hamda ijtimoiy pragmatika (jamiyatni konsolidatsiya qilish, legitimatsiya, ilk siyosiy-madaniy refleksiya) nuqtai nazaridan olib boriladi. Natijada marsiyalarda boshqaruvga oid fikrlar uch paradigma – adolat (adl), javobgarlik (mas’uliyat) va fanolikka doir idrok (beqarorlik) orqali konseptual izchillik kasb etishi ko‘rsatib beriladi. Diniy masalalar chetlab o‘tiladi, bahslar faqat adabiy-estetik talqin doirasida yuritiladi.