KONCHILIK SANOATIDA LENTALI KONVEYERLARNING ISH JARAYONINI ENERGIYA SAMARADORLIGI NUQTAYI NAZARIDAN TADQIQ ETISH - Ergashev Jahongir Bobomurodovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada konchilik sanoatida keng qo‘llaniladigan lentali konveyerlarning ish jarayoni energiya samaradorligi va mexanik yuklamalar nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Tadqiqotda konveyer tizimining asosiy elementlari lenta, tortish barabani, yuklash zonasi, tayanch roliklar va elektr yuritma yagona matematik model doirasida qaraladi. Harakat qarshiliklari, tortish kuchlari hamda yuk massasi o‘zgarishining energiya sarfiga ta’siri nazariy jihatdan asoslanadi. Konveyer tezligini moslashuvchan boshqarish energiya sarfini 15-30 % gacha kamaytirish imkonini berishi matematik modellashtirish orqali ko‘rsatib beriladi. Olingan natijalar konchilik korxonalarida lentali konveyerlarni avtomatlashtirish va ekspluatatsion ishonchliligini oshirish uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.