SIKLIK KODLAR - Xalilov M.M; Nomonjonov Doniyorbek xalimjon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Siklik kodlar axborotni uzatish va saqlash jarayonida yuzaga keladigan xatoliklarni aniqlash va tuzatish uchun qo‘llaniladigan muhim kodlash usullaridan biridir. Ushbu kodlar chiziqli blok kodlar turiga mansub bo‘lib, ularning asosiy xususiyati kod kombinatsiyalarining siklik siljitilishi natijasida ham yana kod kombinatsiyasi hosil bo‘lishidir. Siklik kodlar yordamida axborot ishonchliligi oshiriladi, uzatish jarayonida shovqin va xalaqitlar ta’siri kamaytiriladi. Mazkur kodlash usuli raqamli aloqa tizimlari, kompyuter tarmoqlari, ma’lumotlarni saqlash qurilmalari va zamonaviy telekommunikatsiya tizimlarida keng qo‘llaniladi. Siklik kodlarning tuzilishi va ishlash prinsipi axborot almashinuvi samaradorligini ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.