TAN SULOLASI DAVRIDA XITOY VA MARKAZIY OSIYO MAMLAKATLARI O’RTASIDAGI MUNOSABATLAR (IL-KAGAN (頡利可 汗 / XIELI QAGHAN (620–630)) - Karimova Natalya Ermanovna; Karimova Komila Ulugbek qizi. (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu tezisda Tan sulolasi ( 618-907) davrida Xitoy va Markaziy Osiyo mamlakatlari ortasidagi siyosiy, iqtisodiy hamda diplomatik munosabatlar, xususan Il Kagan (620-630) hukmronligi yillaridagi jarayonlar tahlil etiladi. VII asr boshlarida Markaziy Osiyo xalqlari va Xitoy o’rtasida Ipak yoli orqali savdo, elchilik va madaniy aloqalar faollashgan bolib, bu davr ikki sivilizatsiya o’rtasidagi hamkorlikning muhim bosqichi hisoblanadi. Tadqiqotda Garbiy Turk xoqonligi va Tan imperiyasi o’rtasidagi o’zaro manfaat, raqobat hamda siyosiy mustaqillik uchun kurash jarayonlari yoritiladi. Il Kagan boshchiligidagi Garbiy Turk xoqonligi Xitoy bilan dastlab tinchlik va savdo asosidagi diplomatik aloqalarni yolga qo’ygan bolsada, keyinchalik Tan sulolasining Markaziy Osiyoda hukmronlikni kuchaytirish siyosati sababli munosabatlar keskinlashgan. Mazkur ishda tarixiy manbalar- “Tangshu”, “Jiu Tangshu” kabi Xitoy yilnomalari hamda turkiy va o’zbek tarixchilari asarlari asosida o’sha davr diplomatik jarayonlari tahlil qilinadi. Tezis natijalari Tan davrida shakllangan Xitoy va Markaziy Osiyo o’rtasidagi siyosiy diplomatiya, iqtisodiy aloqalar hamda madaniy almashinuvning tarixiy ahamiyatini ochib beradi.