XAN DAVRIDA XITOYNING MARKAZIY OSIYO XALQLARI BILAN SAVDO – DIPLOMATIK ALOQALARI TARIXI (MILODDAN AVVALGI II ASR - MILODIY II ASR). - Karimova Natalya Ermanovna; Qambaraliyeva Moxigul Murotali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola miloddan avvalgi II asr - milodiy II asrlarda Markaziy Osiyo va Xitoy o‘rtasidagi savdo – diplomatik aloqalarni tarixini o‘rganadi. Tadqiqotda Xitoy va Markaziy Osiyo o‘rtasidagi aloqalar qachon va qanday boshlanganligi, munosabatlarning rivojlanganligi, ikki hudud o‘rtasidagi mahsulotlar ayirboshlanishi tahlil qilinadi. Xitoy elchisi Chjan Szyan faoliyati, Buyuk Ipak yo‘lining shakllanishi va ikki mintaqa o‘rtasidagi iqtisodiy hamda madaniy munosabatlarning rivojlanish bosqichlari yoritilgan. Tadqiqot natijasida bu davrda Xitoy va Markaziy Osiyo o‘rtasidagi hamkorlik mintaqaviy integratsiya va madaniy aloqalarning kuchayishiga xizmat qilgani aniqlangan.