TURKIYADA XOTIN-QIZLAR SALOMATLIGINI MUHOFAZA QILISH VA TIBBIY XIZMAT TARIXI (1920-1950) - Nazarkulova Nodira Baxtiyor qizi; Yo‘ldosheva Kamola Ilhomovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqola 1920-1950 yillarda Turkiya Respublikasida xotin-qizlar salomatligini muhofaza qilish va tibbiy xizmatning tarixiy rivojlanish jarayonini o‘rganadi. Tadqiqotda Sog‘liq Vazirligining tashkil etilishi, Umumiy Gigiyena Qonuni, tug‘ruq uylari va kasalxonalar kengayishi, shuningdek, sifilis, bezgak va o‘pka sili kabi kasalliklar kampaniyalari tahlil qilinadi. Ayollar salomatligi "milliy sarmoya" sifatida ko‘rilgan bo‘lsa-da, patriarxal tuzum, resurslar yetishmasligi va qishloq-shahar farqlari muammolari saqlanib qolgan. Natijada, davr yutuqlari (tibbiy xodimlar soni o‘sishi, kasalliklar nazorati) va cheklovlari baholanadi. Tadqiqot tarixiy hujjatlar va statistikalarga asoslangan bo‘lib, ayollar salomatligining jamiyatdagi gender dinamikasini aks ettirishini ko‘rsatadi.