ERON TARIXIDA TURKIY SULOLALARNING SIYOSIY VA DAVLATCHILIK TARAQQIYOTIDAGI O‘RNI - Elliyeva Sadoqat Axmat qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Eron tarixida turkiy sulolalar XI asrdan XX asr boshlariga qadar uzluksiz siyosiy hukmronlik qilgan bo‘lib, mamlakat davlatchiligi, harbiy tizimi va siyosiy tuzilmasining shakllanishida hal qiluvchi rol o‘ynagan. Ushbu maqolada turkiylarning Eron hududiga kirib kelishi, siyosiy hokimiyatni egallash jarayoni hamda Saljuqiylardan Qojarlargacha bo‘lgan turkiy sulolalarning davlat boshqaruvidagi o‘rni tarixiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda turkiy sulolalarning Eronni markazlashgan davlatga aylantirishdagi hissasi, harbiy-siyosiy ustunligi va fors-turkiy madaniy sintez jarayoni ochib beriladi. Maqolada Eron tarixida turkiy sulolalar hukmronligi mamlakatning siyosiy barqarorligi va hududiy yaxlitligini ta’minlashda muhim omil bo‘lganligi asoslab beriladi.