LANDSHAFT SAN’ATIDA SUV VA YASHIL O‘SIMLIKLARNING BADIIY IFODASI - Baikulova Nasiba Abdunabiyevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada landshaft san’atining muhim tarkibiy elementlari hisoblangan suv va yashil o‘simliklarning badiiy ifodasi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Suv insoniyat madaniyatida hayot manbai, poklik va ruhiy osoyishtalik ramzi sifatida qadrlangan bo‘lsa, yashil o‘simliklar tabiatning jonli ifodasi, hayotiylik, go‘zallik va barqarorlik timsoli sifatida talqin qilingan. Tadqiqotda suv va o‘simliklarning qadimiy Sharq, G‘arb va milliy bog‘-park an’analaridagi o‘rni, ularning falsafiy va estetik ramziyligi, zamonaviy landshaft arxitekturasi va dizaynidagi talqinlari keng yoritilgan. Shuningdek, maqolada suv va o‘simlik uyg‘unligining inson psixologiyasi, ekologik barqarorlik va badiiy kompozitsiyalarni boyitishdagi roli tahlil qilinadi. Yapon bog‘lari, islomiy bog‘ san’ati va zamonaviy ekologik landshaft loyihalari misolida suv va yashil o‘simliklarning uyg‘unlashuvi san’at asari sifatida ko‘rib chiqiladi. Natijada, maqola landshaft san’ati nazariyasi va amaliyotida suv hamda yashil o‘simliklarning badiiy ifodasi chuqur ilmiy asoslanganligini ko‘rsatadi.