URBANIZATSIYA SHAROITIDA SHAHARSOZLIKNING EKOLOGIK VA IJTIMOIY BARQAROR RIVOJLANISH OMILLARI - Baikulova Nasiba Abdunabiyevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada zamonaviy shaharsozlik tizimida barqaror rivojlanish konsepsiyasining ekologik va ijtimoiy jihatlari kompleks tarzda tahlil qilinadi. Urbanizatsiya jarayonlarining jadallashuvi sharoitida shahar makonining ekologik barqarorligini ta’minlash, tabiiy resurslardan oqilona foydalanish, yashil infratuzilmani rivojlantirish hamda aholining ijtimoiy farovonligini oshirish masalalari asosiy ilmiy muammo sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, shaharsozlikda ijtimoiy tenglik, inklyuzivlik va sifatli yashash muhiti yaratish tamoyillari yoritiladi. Rivojlangan mamlakatlar tajribasi asosida barqaror shaharlarni shakllantirish mexanizmlari tahlil qilinib, O‘zbekiston sharoitida ularni joriy etish istiqbollari asoslab beriladi.