HOSILA ORQALI MATEMATIK MODELLASHTIRISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH. - Solijonov Ibrohim Qobiljon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Zamonaviy matematika ta’limida o‘quvchilarning faqat hisoblash ko‘nikmalarini emas, balki real jarayonlarni matematik til orqali ifodalash, tahlil qilish va xulosa chiqarish qobiliyatlarini rivojlantirish ustuvor vazifalardan biri hisoblanadi, shu nuqtayi nazardan hosila tushunchasi matematik modellashtirishning eng muhim va universal vositalaridan biri sifatida namoyon bo‘ladi. Mazkur maqolada akademik litsey matematika kursida hosila mavzusini o‘qitish jarayonida matematik modellashtirish ko‘nikmalarini shakllantirishning nazariy asoslari, didaktik imkoniyatlari hamda amaliy metodik yondashuvlari tahlil qilinadi, shuningdek hosilaning fizik, iqtisodiy va biologik mazmuni orqali o‘quvchilarda funksional tafakkur va tahliliy fikrlashni rivojlantirish yo‘llari yoritiladi. Tadqiqot davomida hosila yordamida real jarayonlarni modellashtirish o‘quvchilarning matematik savodxonligini oshirishda samarali vosita ekanligi asoslab beriladi [1], [5].