REKLAMA JANRI VA MATNINING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Baxadirov Jaxangirmirzo Abdumajitovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Jamiyatda yuz berayotgan siyosiy, ijtimoiy va madaniy hayotdagi o‘zgarishlar reklama hajmini va shakllarini kundan-kunga o‘sishiga olib kelmoqda. Bu esa o‘z navbatida reklama janri va uning tuzilishiga o‘z ta’siri o‘tkazmasdan qolmaydi. Olimlarning aytishicha, “zamonaviy inson uzluksiz reklama muloqoti ta’siri ostida yashayapti, chunki unga son-sanoqsiz rang-barang mahsulotlarni xarid qilishga va turli xil xizmatlardan foydalanishga undovchi reklama xabarlarning oqimi bostirib kelmoqda”. [1] Ta’kidlash joizki, ko‘p hollarda reklama matnining tuzilishi bir xil yo‘sinda bo‘ladi. Agar undagi matn hajm jihatdan katta bo‘lsa, u sarlavhadan, kirish qismdan, asosiy qismdan va xulosa qismdan tashkil topgan bo‘ladi. Mazkur tuzilishni o‘zgartirilishi u yoki bu iqtisodiy yoki ijtimoiy muhitdagi ruhiy ta’sir ko‘rsatuvchi kuchni va ta’sirni kuchaytirish zarurati va’jidan atayin qilingan bo‘lishi mumkin. Reklama ma’lumotlarining tuzilishi ikki xil ko‘rinishda namoyon bo‘ladi, ya’ni lotincha usulda yoki ruhiy ta’sir ko‘rsatish usulda bo‘lishi mumkin.