NIZOSIZ HUQUQLARNI TASDIQLASHGA OID NOTARIAL HARAKATLAR TUSHUNCHASI, HUQUQIY TABIATI VA PROSESSUAL JIHATLARI - SULTONOVA TO‘TIYOXON SAIDUMAROVNA (TADQIQOTLAR, 2025)
Notariat tashkil topgan kundan xalqaro miqyosda, jamiyatda mavjud bo‘lgan nizosiz huquqiy munosabatlarni tartibga soluvchi idora sifatida tan olingan. Notarial faoliyat huquq sohasining bir bo‘g‘ini hisoblanadi. Hozirgi kunda notariat xalqaro miqyosda ikkiga ajraldi: lotin notariati va anglo- sakson notariati. Lotin notariati notariatning o‘ziga xos bo‘lgan nizosiz jihatlarini to‘laligicha o‘zida qamrab olgan mukammal tizim hisoblanadi. Hozirgi kunda O‘zbekiston notariati xalqaro lotin notariatining afzallik jihatlarini amaliyotga implementatsiya qilib kelmoqda.