COVID-19 ДАН КЕЙИНГИ КОГНИТИВ ДИСФУНКЦИЯ: ДИАГНОСТИКА МЕЗОНЛАРИ ВА ДИФФЕРЕНЦИАЛ ЁНДАШУВЛАР - Ўринов Р.М (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация. Когнитив дисфункция коронавирус инфекциясининг неврологик асоратларидан бири ҳисобланади. Ушбу мақолада эҳтимолий патогенетик механизмларни кўриб чиқиш ва даволаш ҳамда реабилитация истиқболларини муҳокама қилиш орқали коронавирус инфекциясидан кейин когнитив функцияларнинг ҳолати тўғрисида материал тўпланган. 2019 йил декабрь ойида бошланган COVID-19 пандемияси бугунги кунда бутун дунё бўйлаб энг мунозарали мавзулардан бири бўлиб қолмоқда. Коронавирус инфекциясида асаб тизимининг зарарланиши ҳақидаги хабарлар сонининг кўпайиши вируснинг нейротроп хусусиятга эга эканлигини тахмин қилишга имкон беради. Клиник амалиётда кучли заифлик, чарчоқ ва хотира бузилиши каби аломатларга етарлича эътибор берилмайди, ваҳоланки айнан шу аломатлар постковид даврида беморларга энг кўп ҳамроҳлик қилади ва уларнинг ҳаёт сифатини сезиларли даражада пасайтиради, ижтимоий ва меҳнат мослашувини қийинлаштиради. Адабиётлар шарҳи 2020 йил бошидан 2025 йилнинг учинчи чорагигача бўлган даврни қамраб олади; Web of Science ва PubMed маълумотлар базаларидан маҳаллий ва хорижий манбалар таҳлил қилинган. Қидирув сўровлари қуйидаги атамаларни ўз ичига олди: COVID-19, когнитив бузилишлар, постковид синдроми.