ТАРҚОҚ СКЛЕРОЗДА ДЕПРЕССИВ БУЗИЛИШЛАР - Давронов Шохакбар Зайниевич; Пўлатов Садриддин Сайфуллаевич (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация. Тарқоқ склероз сурункали демиелинизатсияловчи касаллик бўлиб, нафақат неврологик етишмовчилик, балки беморларнинг руҳий ҳолати ва ҳаёт сифатига ҳам салбий таъсир кўрсатади. Ушбу тадқиқот тарқоқ склероз билан оғриган беморларда депрессив бузилишларнинг клиник хусусиятлари, уларнинг касаллик кечиши, давомийлиги ва функционал ҳолат билан ўзаро боғлиқлигини баҳолашга бағишланган. 62 нафар беморда клиник-инструментал текширувлар ва стандартлаштирилган психологик шкалалар ёрдамида эмоционал ва астеник бузилишлар таҳлил қилинди. Натижалар тарқоқ склерозда депрессив ҳолатлар юқори учраш частотасига эга эканини, асосан астено-депрессив ва хавотирли- депрессив синдромлар шаклида намоён бўлишини кўрсатди. Аниқланишича, депрессия ва хавотирнинг кучайиши касаллик давомийлиги ошиши билан чамбарчас боғлиқ бўлиб, функционал имкониятлар ва ҳаёт сифати пасайишига олиб келади. Олинган маълумотлар тарқоқ склероз билан оғриган беморларни комплекс даволаш ва реабилитация қилишда депрессив бузилишларни ўз вақтида аниқлаш ва коррекция қилишнинг муҳим аҳамиятга эга эканини асослайди.