VOYАGA YETMAGANLAR TOMONIDAN SODIR ETILAYOTGAN JINOYАT VA HUQUQBUZARLIKLAR: SABABLARI, TA’SIRI, OLDINI OLISH CHORALARI - Usmanova Kamila Kamoljonovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu tahliliy maqola O‘zbekistonda voyaga yetmaganlar (18 yoshgacha bo‘lgan bolalar va o‘smirlar) tomonidan sodir etilayotgan jinoyat va huquqbuzarliklar muammosini yoritadi. Maqolada ushbu hodisalarning asosiy sabablari (oilaviy muammolar, ijtimoiy-iqtisodiy omillar, ta’lim tizimidagi kamchiliklar, tengdoshlar va OAV ta’siri), salbiy ta’siri (bolalar kelajagiga, jamiyat xavfsizligiga va iqtisodiyotga zarar), shuningdek, oldini olish chora-tadbirlari (huquqiy islohotlar, profilaktika tizimi, oila va maktab hamkorligi) chuqur tahlil qilinadi. Muallif amaliy takliflar va maslahatlar (ota-onalar, o‘qituvchilar va voyaga yetmaganlar uchun) berib, davlat, oila va jamiyat hamkorligi orqali muammoni kamaytirish yo‘llarini ko‘rsatadi. Maqola O‘zbekistondagi dolzarb statistika va huquqiy normalarga asoslanadi, kelajak avlodni himoya qilish zarurligini ta’kidlaydi.