SEPTIK ASORATLAR RIVOJLANISHINI ANIQLASH VA BAHOLASHDA QAG’ONOQ PARDASINING TUG’RUQDAN OLDIN ERTA YORILISHINING AHAMIYATI. - Ruzmetova Dilfuza To’laganovna; Karimov Rasulbek Xasanovich; Bekchanova Aziza Shuxrat qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Mavzuning dolzarbligi Qog’onoq pardaning tug’ruqdan oldin erta yorilishi perinatal infeksiya bilan uzviy bog’liq bo’lib, neonatal sepsis havfini , yuqori perinatal va go’daklar o’limi hamda onada yiringli- septik asoratlar havfini 10 marta oshiradi .Qog’onoq pardaning yorilishi muddatiga yetgan homiladorlarda 8,2 %-19,6% ni tashkil etsa, 37 haftadan oldin suv ketish 5% dan 35% gacha kuzatiladi. Birinchi tug’ruqda erta suv ketgan ayollarda keyingi tug’ruqda erta suv ketish xavfi 20-32% ni tashkil qiladi.