O‘ZBEK TILINING RIVOJLANISHIDA NAZARIY TILSHUNOSLIKNING O‘RNI - Yunusova Dildora Hamroqulovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada o‘zbek tilining rivojlanishida nazariy tilshunoslikning o‘rni yoritiladi. Unda O‘zbekistonda tilshunoslik tadqiqotlarining tarixiy asoslari, fonologiya, morfologiya, sintaksis va semantika bo‘yicha mashhur olimlarning hissalari tahlil qilinadi. Maqolada nazariy tilshunoslikning o‘zbek tilini standartlashtirishga, jumladan, grammatika, imlo va adabiy me’yorlarni belgilashga ta’siri ko‘rsatilgan. Shuningdek, nazariy yondashuvlarning zamonaviy til rivojiga, xususan, terminologiya yaratish, lug‘at tuzish va ta’lim jarayonlarida qo‘llanishi muhokama qilinadi. Maqola xulosa sifatida nazariy tadqiqotlarni amaliyot bilan uyg‘unlashtirish zarurligini ta’kidlaydi.