MATEMATIK MODELLASHTIRISHDA FURYE, DALAMBER VA XARAKTERISTIK USULLAR - Sharofutdinov Iqboljon Usmonjon o‘g‘li; Xudoyberdiyev Nozimbek Zarifjon oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada matematik fizika tenglamalarini yechishda qo‘llaniladigan Furye usuli, Dalamber usuli va xarakteristik usullarning nazariy asoslari hamda amaliy imkoniyatlari yoritilgan. Issiqlik o‘tkazuvchanlik va to‘lqin tenglamalari misolida ushbu usullarning samaradorligi tahlil qilingan. Shuningdek, avtomodellik tushunchasining matematik mazmuni va uning fizik jarayonlarni modellashtirishdagi roli ochib berilgan. Mazkur yondashuvlar murakkab jarayonlarni soddalashtirish va umumiy qonuniyatlarni aniqlash imkonini berishi asoslab beriladi. Maqola matematik fizika va amaliy matematika yo‘nalishida tahsil olayotgan talabalar hamda tadqiqotchilar uchun mo‘ljallangan.